Vartalot voidaan karkeasti jaotella viiteen eri vartalotyyppiin. Olemme kaikki erilaisia, mutta pääsääntöisesti ja karkeasti jaottelu menee näin.

Tiimalasivartaloinen on yleensä runsas  ylävartalosta ja hänellä on leveä lantio. Hartiat ja lantio ovat lähes samassa linjassa edestä päin katsottuna ja vyötärö erottuu selkeästi.

Tiimalasivartaloisen kannattaa suosia  yläosissa sieviä kaarevia leikkauksia ja pehmeitä ja laskeutuvia materiaaleja. O-pääntiet ja -kaulukset tasapainottavat rinnusta, myös V-kaula-aukko myötäilee vartalon luontaista mallia. Vältä röyhelöitä rinnuksessa. Kietaisumalliset paidat korostavat kauniisti hoikkaa vyötäröä ja löysempiä paitoja  tai tunikoita voi sievästi kaventaa vyötäröltä vyön avulla. 

Ala-osiksi sopivat ehkä parhaiten  korkeavyötäröiset ja hyvin istuvat farkut. Suosi hameissa tyköistuvia, tulppaanin mallisia  ja kello-mallisia hameita. Alaspäin levenevä helma ja levenevä lahje korostaa kapeaa vyötäröä. Kapenevat mallit, kuten tiukat pillit housut, kynämaiset hameet eivät ehkä ole parhaita tiimalasivartaloiselle.

Mekko-ostoksilla kannattaa suosia naisellisia leikkauksia, runsaita kellomaisia tai frillahelmoja, suorat mallit voi tehdä kantajasta isohkon vaikutelman. Tiimalasivartaloinen suosii kapeahkoja vyötäröitä tai kietasumalleja. Leveämmissä mekoissa käytä vyötä. Unohda runsaat frillat yläosassa ja suosi selkeitä o ja v-mallisia kaula-aukkoja.

Y-vartaloisella on joko leveät hartiat ja/tai reipas povi. Lantio ja hartiat saattavat olla lähes samassa linjassa ja vartalo on ala-osasta kapeahko, saattaa olla pitkät kapeat sääret. 

Y-vartaloinen suosii hihattomia tai vinoon aseteltuja hihoja, waterfall-kaulukset ja muutoinkin alaspäin laskeutuvat kaulukset rikkovat ylävartalon leveää linjaa ja  tasapainottavat vartaloa. 

Y-vartaloinen voi tasapainottaa  ylävartalon voimakkaita linjoja viemällä huomiota vartalon alaosaan. Y-vartaloinen voi kokeilla vaikka hameita ja housuja, joissa on vaakasuoria linjoja, vaaleampia sävyjä kuin ylä-osassa, kivoja huomiota herättäviä  yksityiskohtia ja kuoseja,  kirkkaita värejä, kuvioita ja vaikkapa rypytyksiä. Myös leveähelmainen hame tuo runsautta kapealle lantiolle. 

Mekko-ostoksilla Y-vartaloinen suosii selkeitä linjoja, tukevia ja jämäköitä kankaita, jos käsivarret ovat omasta mielestä ok, hihattomat tai vinot hihat ovat erinomaiset. Y-vartalolle sopii myös monesti lyhyemmät mekot ja hameet.

Päärynävartaloisella on yleensä leveä lantio, runsaat reidet, kapeat hartiat ja/tai pieni rinnus. Ylävartaloon sopii monesti numeroa tai kaksikin pienemmät vaatteet kuin ala-osaan.

Ylä-osan valinnassa kannattaa tasapainon vuoksi valita näyttäviä hihoja, runsaita kauluksia yksityiskohtineen, vene-kaula-aukko on hyvä ja runsautta voi luoda huvien ja shaalien avulla.

Ala-osaksi valitaan vähemmän huomiota herättävä mahdollisesti mattapintainen kangas housuihin että hameisiin, tummat sävyt tasapainottavat ala-osaa. Vyötälöltä tyköistuvat housut ja hameet sopivat parhaiten, valitse joko suora lahje tai helma tai reippaasti levenevä malli.

Mekko-ostoksilla päärynävartaloinen valitsee mekon, jossa huomio on yläosassa, myös lyhyet ja alhaalta selkeät mallit sopivat parhaiten.

Omenavartaloinen on oleensä keskivartalolta runsas ja sääret ovat hoikat. Monesti henkilö käyttää kokoja L - tai suurempia, henkilö on monesti ns. pluskokoinen.

Omenavartaloinen suosii yläosissa v- tai o-kaula-aukkoisia paitoja, ryhdikkäitä olkapäälinjoja, 3/4 hihat sopivat erinomaisesti. Luo vaikutelma pitkästä kaulasta ja tuo kivoja yksityiskohtia lähelle kaulaasi jos haluat häivyttää runsasta keskivartaloa.

Omenavartaloisen alaosat löytyvät parhaiten kapeista malleista, 7/8-lahkeista ja polvimittaiset yksinkertaiset ja selkeät hameet sopivat monesti parhaiten.

Mekko-ostoksilla suositaan raskaita materiaaleja jotka kuitenkin laskeutuvat kauniisti, avarat pääntiet sopivat hyvin ja kaikki pelkistetyt mallit ovat parhaita. Suosi lyhyitä polvimittaisia mekkoja.

H-vartaloisella hartiat ja lantio ovat lähes samassa linjassa eikä vyötärö erotu kovin selkeästi. H-vartaloinen on enimmäkseen myös pienirintainen. 

Naisellisuutta voi korostaa kivoilla yksityiskohdilla, kuten hihijen rypyyksellä ja röyhelöillä ja ruseteilla ja vaikkapa puhvihihoilla. H-vartaloinen voi yhtä hyvin suosia hyvin pelkistettyä tyyliä ja suosimalla vaikkapa  kerrospukeutumista. 

Ala-osien valinnassa voi suosia malleja jotka korostavat lantion seutua ja luovat efektin olemassaolevasta vyötäröstä. Boy-friend malliset housut sopivat hyvin ja takataskujen sijainnilla luot mielikuvan takapuolesta.

mekko-ostoksilla huomio viedään lantiolle, suosi naisellisia yksityiskohtia ja vaikkapa röyhelöitä lantion tuntumassa, laskokset ja poimut vyötäröllä sopii hyvin. Kotelomekot ja runsaat helmat, joissa olemassa oleva vyötärö korostuu ovat hyviä ja pääntie valitaan kasvojen muodon mukaan, kanttiselle kasvomallille sopii parhaiten pyöreöt pääntiet ja pyöreille kasvoille kulmikkaat kaula-aikot.


Pukeutumisessa on tietenkin tarkoitus valita vaatteet, joissa on mukava olla käyttötarkoituksen mukaan. Monesti henkilö näyttää hyvältä, vaikka vartalotyyppi on valinnoissa unohdettu kokonaan ja valinnat tehty pelkästään omien mieltymysten mukaan. Mukava olo vaatteessa näkyy myös ulospäin. Vartalotyypit ja ns. ohjeistus on vain luotu, jos haluat korostaa jotain tiettyä vartalon osaa tai häivyttää toista.

Kaupassa olemme pyrkineet helpottamaan ostamista mittojen ja tuotekuvausten avulla. Kokovalinta-merkinnät ovat valikkoa varten, jotta voit ostaa tietyn koon,  valitse ostoksesi aina mittojen mukaan, niin onnistut parhaiten ja myyntiin voi aina laittaa lisäkysymyksiä ja pyytää apua. Olemme sinua varten.