Ihastuttavat tai vihastuttavat pellavat

Ihastuttavat tai vihastuttavat pellavat

Pellavaa on viljelty kautta aikojen. Pellavakuitua saadaan pellavakasvin varresta kuoren alla olevasta kerroksesta. Pellavan kuitu kehrätään langaksi ja siitä kudotaan kangasta. Pellava tuntuu kylmällä lämpimältä ja kuumalla viileältä. Se imee myös hyvin kosteutta. Pellava ei ole joustava ja sillä on taipumus rypistyä. Ryppyyntyvyys ja langan nypyt antavat vaatteelle luonnollisen ja aidon ilmeen.

Pellavan ystävät tykkäävät kankaan ilmavuudesta, hengittävyydestä sekä sen miellyttävästä tunteesta iholla. Koska pellava on luonnonkuitu, joten se on myös ekologinen ja antibakteerinen valinta. Ne, jotka eivät tykkää pellavasta eivät tykkää ryppyisesta olemuksesta ja makuasioitahan nämä ovat.

Suurin osa meillä myytävistä pellavavaatteista ovat esipestyjä, joten kutistuvuus ei ole niin suurta, mutta muutaman prosentin vaate saattaa aina kutistua 1. pesussa.


Pellavan pesussa kannattaa noudattaa tuotteen omaa pesuohjetta. Luonnonväriset pellavavaatteet on syytä pestä pesuaineella johon ei ole lisätty valkaisuaineita, näin kangas säilyttää kauniin luonnollisen värinsä. Värjätyt pellavat pestään värillisille kankaille tarkoitetulla pesujauheella. Pellavatekstiileille ei suositella valkaisua.

Vältä pellavatekstiilien pitkää linkousta, sillä voimakas linkous saattaa aiheuttaa pellavassa pysyviä ryppyjä. Suorista tekstiili muotoonsa heti pesun jälkeen narulle kuivumaan tai ripusta henkarille. Unohda rumpukuivaus, sillä luonnonkuitu pitää luonnollisesta kuivumisesta ja todennäköisesti rumpukuivaus kutistaa vaatteen ja rypistää sen jopa pysyvästi. Jos haluat silittää pellavavaatteen, kannattaa se tehdä nurjalta puolelta, kun vaate on vielä hieman kostea, mutta kosteana muotoiltu ja hegarilla kuivatettu vaate harvoin kaipaa silitystä.

Vaatteita tehdään paljon myös pellavasekoitekankaasta, jossa osa pellavasta on korvattu esim. puuvillalla. Koostumus on iholla miellyttävä, kangas on vähän tiiviimpi, toki vähän verkkomaisia kankaitakin on,  aavistuksen sileämmän oloinen, eikä  rypistyvyys  ole yhtä voimakasta. 


Pellavan ja pellavasekoite-kankaitten suosio kasvaa vuosi vuodelta, nykyisin pellavat ovat suosittuja myös talvella, vaikka monille se on kesäkangas.


Kauppias käyttää pellavaa ympäri vuoden. Rakastan pellavan olemusta ja vuosien myötä käyttömukavuus ja huolettomuus houkuttelevat yhä enemmän. Vilukissa haluaa talvella iholle lämpimän ja pehmeän kankaan, joka ei sähköisty ja kesällä pellavan viileys, huolettomuus ja ilmavuus houkuttelevat käyttämään pellavaa lähes päivittäin.

Olen myös ehdoton pellavasekoite kankaitten fani.

Linkistä löytyy tämän hetken pellava- ja pellavasekoite-valikoima

♥ PiaKommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.